Olej CBD - musisz wiedzieć

Olej konopny w kuchni

Wojciech Matuszewski
Październik 18 2016

Kwasy omega 3

Dlaczego olej konopny jest tak wyjątkowy?

Olej konopny to między innymi źródło cennej witaminy K, która będzie bardzo ważna przy syntezie białek i enzymów. Witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne i będzie działać dobrze na krzepliwość krwi. Charakteryzuje się działaniem przeciwgrzybicznym, przeciwzapalnym oraz ma działanie przeciwbólowe oraz będzie wpływać na formowanie tkanki kostnej. Olej konopny charakteryzuje się dużym poziomem kwasów tłuszczowych omega 3 oraz omega 6. Jest tam również idealna według dietetyków propozycja tych właśnie kwasów.

Dzięki takiemu wskaźnikowi plasuje się w czołówce gdy chodzi o oleje roślinne. Jest to słynny produkt właśnie z tego względu, że tych nienasyconych kwasów jest tam tak dużo. Znajdziemy tak kwas oleinowy, linolowy, linolenowy. Kwasy tłuszczowe są w naszym codziennym menu bardzo ważne i trzeba o tym pamiętać. Niestety organizm sam ich nie produkuje i dlatego właśnie dostarczenie ich w codziennej diecie będzie tak bardzo ważne.

Dla kogo olej konopny?

Jest to doskonały dla wszystkich produkt, który może stanowić ważny element zdrowej dobrze zbilansowanej diety. Codziennie wystarczy przyjmować łyżkę oleju raz lub dwa razy dziennie. Można dodawać go do potraw oczywiście bez obróbki termicznej. Wpłynie świetnie na nasze zdrowie oraz ogólne samopoczucie. Sprawdza się przy chorobach paznokci, włosów, przy chorobach reumatycznych, stwardnieniu rozsianym czy też nadciśnieniu. Nadaje się dla osób, które są osłabione albo tez wyniszczone chorobą, cierpią również na awitaminozę. Nasiona, z których powstaje olej mają fitynę i dzięki temu nadają się do leczenie problemów nerwowych. w medycynie jest to środek nasenny, przeciwbólowy oraz moczopędny.

Olej konopny w kuchni

Z czym się je olej konopny?

Olej konopny jest tłoczony na zimno z selekcjonowanych odmian konopi siewnej. Ma lekki orzechowy smak i zapach. Nadaje się do przygotowywania różnych potrzeb, ale trzeba pamiętać, ze nie nadaje się do smażenia, ponieważ wtedy straci to co najcenniejsze. To świetny dodatek do ziemniaków, kasz czy klusek. Można polewać nim świeży chleb. W tradycyjnej polskiej kuchni to produkt znany i używany już od bardzo dawna. Dodawany do naszych tradycyjnych potraw, ziemniaków, kasz czy surówek. trzeba sobie powiedzieć, że olej konopny to rzeczywiście doskonała propozycja, która w wielu przypadkach sprawdzi się świetnie i można liczyć na to, że będzie to wielki gastronomiczny hit kolejnych lat. należy liczyć się z tym, że to właśnie na olej konopny coraz częściej będziemy się decydować jako na ten środek gwarantujący nam zdrowie i dobre samopoczucie.

Udostępnij