Właściwości oleju konopnego

Właściwości oleju konopnego

Piotr Drzyzga
Październik 12 2016

Krem do rąk

Właściwości nawilżające

Olej konopny w przemyśle kosmetycznym to idealny dodatek do preparatów pielęgnacyjnych, które są przeznaczone do skóry suchej ponieważ ma działanie nawilżające. Będzie głęboko nawilżał a jednocześnie świetnie się rozprowadza oraz wchłania dzięki czemu nie będzie na skórze tłustego filtru.  (https://naturaija.pl/pl/olej-konopny-cbd Czysty naturalny olej ma krótką ważność ponieważ jedynie do około czterech tygodni. Z tego powodu jest bardzo często mieszany z innymi olejkami roślinnymi, co będzie dawało wtedy większa trwałość. Ze względu na nawilżające właściwości na rynku mamy różnorakie produkty do ciała, także kremy do suchych rak czy stóp.

Właściwości antyoksydacyjne

Olej posiada w swoim składzie bazę antyoksydantów a więc przeciwutleniaczy, które odpowiadają za neutralizowanie wolnych rodników. To znaczy, że będzie działał leczniczo, ponieważ jak wiadomo nadmiar wolnych rodników będzie przyspieszał starzenie się skóry oraz zmiany nowotworowe. Odmładzające właściwości wykorzystuje się w serum do twarzy oraz w mydle z olejem konopnym.

właściwości przeciwzapalne

Maści oraz kremy z konopi stosuje się także przy leczeniu stanów zapalnych skóry oraz wszelkich chorób skórnych takich jak trądzik, egzem czy nawet atopowe zapalenie skóry, ponadto konopie maja charakter hipoalergiczny, a więc kosmetyki przygotowane na ich bazie nadawać się będą również do cery wrażliwej. Przy delikatnej skórze niemowląt dobrze się sprawdzą.

Proces starzenia

Właściwości regeneracyjne

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w konopiach będą poprawiać funkcje ochronne naskórka i przywrócą równowagę hydro lipidową skóry, co sprawi, że mniejsze będzie wydzielani serum a więc naturalna odporność będzie mocniejsza. Dlatego właśnie tak chętnie używa się konopi w maseczkach czy tez balsamach do ust. Kosmetyki, które w składzie mają konopie będą gwarantować doskonałą jędrność i zdecydują o tym, że skóra będzie bardziej elastyczna. Można liczyć również na piękny połysk. Na rynku jest już sporo kosmetyków z tym składnikiem.

Właściwości relaksacyjne

Olej z konopi stosowany jest przy masażach oraz w ramach aromateapii. Dobrze będzie się sprawdzał również dlatego, że łatwo się go rozprowadza i dobrze się wchłania, co będzie ważne dla użytkowników produktu.

Udostępnij