Właściwości oleju konopnego

Zdrowotne właściwości oleju z konopi siewnej

Oskar Jarosz
Październik 18 2016

Lekarstwa konopne

Olej z konopni siewnych to nie narkotyk!

Włókniste rośliny przez tysiące lat były wykorzystywane przez człowieka. To właśnie z nich przygotowywaliśmy wiele mocnych materiałów. Konopie siewne to jednocześnie rośliny wyjątkowo oleiste, dlatego nadają się do wykonywania z nich oleju, który stosowany był przed wiekami jako środek spożywczy i kosmetyczny. Obecnie zaczyna wracać do łask i już wielu osobom nie kojarzy się z działaniem narkotycznym. Wielkim skarbem oleju będą nienasycone kwasy tłuszczowe, które są tam w idealnych propozycjach 3:1. Dzięki temu będziemy mieli prawidłową przemianę tłuszczów w organizmie.

Wysoka zawartość takich kwasów tłuszczowych sprawia, że będzie to produkt, który nadaje się do stosowania w różnych przypadkach, ale źle znosi kontakt ze światłem i temperaturą, ponieważ będzie tracił swoje najcenniejsze właściwości przy takim kontakcie. Nie powinniśmy go podgrzewać a przechowujemy w ciemnej butelce. W oleju znajduje się wiele cennych witamin, między innymi A, C, E, witaminy z grupy B oraz istotne dla nas minerały takie jak magnez, wapń, cynk. Mamy także przeciwutleniacze i aminokwasy a także fitosterole.

Cenne witaminy oleju

Olej wpływa dobrze na pracę serca, zmniejsza ciśnienie i wpływa dobrze na układ krążenia. Wspomaga pracę naczyń krwionośnych, wzmacnia pracę serca może mieć działanie obniżające ciśnienie. Znajdziemy tam również cenną witaminę K, która jest tak bardzo ważna, gdy chodzi o syntezę białek i enzymów. Witamina K będzie miała działanie chroniące przed krwotokami i odpowiadać będzie za krzepliwość krwi. Działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i przeciwbólowo pracuje przy formowaniu tkanki kostnej. To również świetny antyoksydant, który dobrze wpływa na nasz układ immunologiczny.

Olej konopny dla urody

Znajdziemy w nim substancje, które mają działanie regenerujące oraz przeciwzapalne. Coraz częściej będzie olej używany do kosmetyków do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Na świecie powierzchnie mamy kosmetyki na bazie oleju kopnego. Olej taki stosowany bezpośrednio na skórę może stać się elementem, który będzie działał kojąco na podrażnienie i stany zapalne. Dlatego w przypadku osób, które mają problem z alergią może to być taki produkt, który świetnie się sprawdzi. W gabinetach kosmetycznych stosuje się olej konopny jako produkt, który charakteryzuje się działaniem nawilżającym i jednocześnie zmniejszającym przebarwienia jak i też wyrównującym koloryt cery. Jest bardzo delikatny i nadaje się do stosowania już u niemowląt, które mają bardzo wrażliwą skórę.

Udostępnij