Zastosowania olejku CBD

Olej konopny – właściwości i zastosowanie

Piotr Drzyzga
Październik 18 2016

Cenne witaminy i minerały

Jeszcze nie tak dawno uważano, że konopie to wyłączenie działanie narkotyczne. Jednak kontrowersje z tym związane mocno działały również na te, które są w formie siewnej odmiany, z której to przygotowuje się olej. Obecnie zaczyna on być coraz bardziej doceniany z tego względu, że ma doskonałą wartość prozdrowotną i szerokie zastosowanie. Jest to cenne źródło składników odżywczych. Olej z konopi posiada zielono – brązowe zabarwienie i lekko korzenno – orzechowy smak.

Olej konopny – właściwości

Przede wszystkim olej konopny charakteryzuje się tym, że ma bardzo dobry układ, gdy chodzi o kwasy omega6 oraz omega3, ponieważ będzie to proporcja 3:1 najlepsza dla naszego organizmu. W Składzie również GLA a więc kwas gamma linolenowy, odpowiada za wzmocnienie bariery skóry. Poza cennymi kwasami tłuszczowymi w składzie oleju są również cenne witaminy i składniki mineralne. Znajdzie się tam witamina A,E,K czy też witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, wśród których wymienić możemy wapń, fosfor, cynk, magnez. Znajdujące się sitosterole mają działanie chroniące nas przed miażdżycą a dodatkowo obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi. Znajdujący się tam kanabidiol charakteryzuje się działaniem przeciwpadaczkowym.

Prozdrowotny olej konopony

Olej posiada liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim wpływa bardzo korzystnie na nasz układ krążenia, co musimy brać pod uwagę. Będzie bardzo dobrze działał na nasze naczynia krwionośne, wzmacnia przepływ krwi, chroni przed pojawieniem się zakrzepów. Wysoka zawartość kwasu GLA i profil kwasów tłuszczowych odpowiedni sprawi, że uda się dzięki temu pokonać problemy z nadmiernym napięciem przed miesiączką. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych wysoko nienasyconych wpływa na odporność organizmu i wzmocni może również florę bakteryjną w jelitach. Olej posiada właściwości przeciwutleniające. Znaczna zawartość chlorofilu pozwoli nam pokonać zmiany nowotworowe w komórkach.

Olej konopny - zastosowanie

Olej konopny powinien być w diecie osób starszych oraz takich, które są zagrożone zawałem, będzie doskonały dla osób nerwowych i takich, które mają słaby układ kostny i kondycję skóry oraz włosów. Polecany dla osób z anemią oraz awitaminozą. Może się nadać również dla osób, które są osłabione po przebytych chorobach. Olej tak jak inne oleje roślinne nadaje się do stosowania w kuchni. Może być wykorzystywany jako składnik sosów, marynat czy też dipów. Jego charakterystyczny smak sprawi, że potrawa będzie po prostu smaczniejsza, nie można jednak oleju przerabiać w wysokich temperaturach.

Udostępnij