Zastosowania olejku CBD

Olej konopny – zastosowania

Wojciech Matuszewski
Październik 15 2016

Dostępność konopii

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu konopie rosły praktycznie w każdej polskiej wsi a olej konopny był dostępny dosłownie w każdym domu. Aktualnie olej wraca do łask i nie ma się co temu dziwić. To produkt, który charakteryzuje się świetnym wpływem na zdrowie i może być stosowany w kuchni i kosmetyce.  (https://naturaija.pl/pl/olej-konopny-cbd

Olej konopny w kuchni

Olej konopny charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, dzięki czemu nadaje się jako dodatek do różnych potraw. Jeśli cenimy sobie estetykę przygotowywanych posiłków do gustu przypadnie nam również zielonkawy kolor produktu.

A do czego konkretnie będzie można go stosować?

Tutaj możliwości są praktycznie nieograniczone. Olej będzie można stosować na pieczywo, polewamy niewielką ilością oleju chleb i będzie to zdrowy zastępnik dla masła. Olej nadaje się również do komponowania go z chrupiącą sałatką do tego, by nieco poprawić smak. Można również doprawić go sokiem z cytryny, musztardą czy też przyprawami. Olej można wykorzystywać do realizowania pesto. Warto wrzucić do blendera takie składniki jak bazylię, pietruszki, orzechy, ser i olej konopny. Całość mielimy na jednolitą masę i rzeczywiście dobrze się sprawdzi.

Olej można również dodawać do zup, sosów, aby w ten sposób wzbogacić smak. Z oleju nie korzystajmy zbyt wcześnie, ponieważ jeśli będziemy decydować się na jego gotowanie to zniszczymy to co w najcenniejsze. Olej stosować można w wielu różnorakich sytuacjach. Natomiast produkt taki nie będzie nadawał się do smażenia, ponieważ ma inny charakter niż olej rzepakowy czy słonecznikowy. Dodatkowo pełni on również formę doskonałego smaku i właściwości zdrowotnych. Olej zapewni nam ten smak wyłącznie spożywany na zimno.

Olej konopny w diecie

Olej konopny dla wegan

Jest to produkt pochodzenia roślinnego, dlatego nadaje się idealnie dla wegan. Osoby, które stronią od mięsa oraz nabiału powinny sięgać po olej, ponieważ ma on wiele białka, które jest lepiej przyswajalne niż to znajdujące się w produktach sojowych, które wśród wegan są tak bardzo popularne. Warto jednak sprawdzić skąd olej pochodzi, by mieć gwarancję spożywania rzeczywiście najwyższej jakości produktu.

Olej na skórę i włosy

Wartości odżywcze będzie można wykorzystywać nie tylko w kuchni ale również w ramach zabiegów kosmetycznych, które pozwolą na ochronę skóry i wzmocnienie włosów. Olej dobrze się smaruje i nie będzie pozostawiał właściwości nadmiernej tłustości. Można go stosować w formie czystej, albo też jako składnik kosmetyków. Olej to doskonały środek pielęgnacyjny, który stosować można praktyczne przez cały rok. W chłodniejszym półroczu najlepiej sięgać po preparaty mają pomiędzy 25 a 50% oleju. Wiosną i latem wybierajmy produkty z mniejszą ilością oleju.

Udostępnij